Skip to content

Placinta dobrogeana

Decembrie 3, 2009

Materiale necesare

1 – un pachet de foi de placinta (care la noi au 12 foi subtziri de cca.30/30 cm). Daca foile sunt rotunde, sau la metru, sau dreptunghiulare, le impartzi in gand, astfel incat sa obtzii 4 grupe egale cantitativ.
Eu folosesc cate 3 foi pentru fiecare grup si obtzin din 12 foi 4 grupe umplute fiecare cu branza, care ashezate alaturat, umplu intreaga tava.
De obicei fac retzeta dubla, din 2 pachete de foi x 12 foi fiecare pachet, rezulta 24 de foi subtziri, pe care le grupez cate trei si umplu o tava mare, rotunda, scunda, cu diametrul de cca.45 cm, sau o tava de aragaz.

2 – cca 300 ml ulei de floarea soarelui, pe care il pui intr-un bol, sau intr-o farfurie adanca, de unde il iei si il utilizezi si care se aplica pe fiecare foaie de placinta, cu ajutorul unei pensule mici (pct.3)

3 –  pensula mica, lata de 2-4 cm, asemanatoare celor care se folosesc de ex. la vopsitul parului;

4 – cca 300 ml apa pe care o pulverizezi  sau o stropeshti peste fiecare foaie unsa cu ulei (pentru aceasta, foloseshti sticla de la nr (5))

5 – sticla din plastic, asemanatoare celor folosite la stropitul rufelor sau pur si simplu stropeshti dintr-o sticla din plastic, pe care ai intzepat-o cu un ac gros, in cateva locuri, astfel incat, atunci cand o strangi in mana sa stropeasca apa pe foile de placinta;

6 – branza rasa –  (care poate fi telemea de vaca, de oaie si/sau branza dulce, in functzie de cum doreshti sa iasa placinta cu gust dulce sau sarat; eu combin diferite feluri de branzeturi preparate de producatorii locali, foarte bune la gust si daca beneficiarii doresc placinta dulce, pun mai multa branza dulce de vaca, proaspata, din aceea care se face din laptele dulce in care introduci vitamina C, lamaie sau calciu, ca sa dai copilului mic – asta in cazul in care nu gaseshti gata preparata)

7 – 250 ml iaurt (sau lapte batut, ori smantana, indiferent ce ai; cu cat e mai gras, cu atat e mai gustos… si mai plin de colesterol!!!)

8 – oua 7-8 bucatzi, batute bine, ca la omleta.

9 – tava de placinta, unsa cu ulei sau tapetata cu hartie de prajituri. Tava poate fi ca una de friptura, sau de aragaz.

10 – Cuptorul incins in prealabil.
Eu am un cuptor electric, cu 2 rezistentze, repartizate una deaupra si una dedesubtul tavii. Nu am controlul temperaturii din cuptor, dar tzin placinta 20-25 minute, la temperatura maxima.

Modul de preparare

a) Pregateshti tava (9), adica o ungi cu ulei, sau – daca ai hartie de prajituri, tapetezi tava cu hartie si o ungi pe ea cu ulei, cu ajutorul pensulei (3). Ashezi tava langa tine, la indemana, pentru a asheza foile umplute cu branza si unse cu ulei si apa.

b) Desfaci pachetul de foi (1), iei prima foaie. Daca este un sul lung de foaie, tai din el prima foaie de cca. 30-35 cm si o ashezi alaturi, pe plansheta, sau pe masa de lucru.

c)Cu ajutorul pensulei (3) ungi prima foaie cu ulei, pensuland uleiul uniform, pe intreaga suprafatza.
Cu ajutorul sticlei cu apa(5), pulverizezi putzina apa (4), stropind-o pe toata suprafatza foii (apa rehidrateaza foaia si face ca placinta sa se umfle si sa fie mai pufoasa);

Iei a doua foaie din pachetul de foi si o ashezi peste prima foaie tratata ca mai sus, o ungi cu ulei si o stropeshti cu apa, la fel ca pe prima foaie.

Iei a treia foaie subtzire, pe care o ashezi peste cea de a doua foaie , o ungi cu ulei si o stropeshti cu apa, la fel ca pe prima si a doua foaie.

Obtzii astfei primul pachet de 3 foi, fiecare unse cu ulei si stropite cu apa.

d) Aplici branza rasa (6) cu razatoarea, direct pe foaie, la mijloc, pe o zona orizontala.
Repartizaezi  un sfert din pachetul de branza proaspata (care este de obicei ca o pasta cu smantana, sau ca o crema), aplicand branzeturile in portziunea de mijloca a primului pachet de 3 foi (c)  unse.

Suprafatza foilor tale va avea astfel trei zone orizontale, aproximativ paralele, dintre care cea din mijloc cu branzeturile .

Impachetezi foile, rulandu-le  – ceea ce mi se pare mai simplu

sau

apuci cu mainile partea de jos a foilor astfel prelucrate, acoperi treimea de mijloc (a doua, cea cu branza pe ea),  ungi cu ulei portziunea uscata, apoi apuci  partea superioara si o suprapui peste treimea a doua.

Obtzii astfel un sul  sau un pachet de 3 foi care au la mijloc branza. Il ungi cu ulei si il ashezi in tava pe care o ai la indemana, ingramadindu-l facandu-l „armonica”sau plisandu-l. Ideea este ca pachetul nu se asheaza in tava  drept ci incretzit, sau cutat, sau ca un material gros plisat, cu care umpli un sfert din tava ta de placinta.

Apoi repetzi punctele b,c,d, si obtzii al doilea, apoi al treilea si al patrulea pachet de 3 foi, pe care le ashezi pe rand in tava ta de placinta, astfel incat sa umpli tava.

Separat se amesteca ouale (8) cu o furculitza sau cu telul, pentru a fi bine batute si se combina cu iaurtul (7), intr-un bol, sau intr-un castron.

Acest amestec se repartizeaza uniform peste foile din tava cu ajutorul unei linguri.

Se da la cuptorul incins si dupa cca 20 minute se controleaza placinta. Ea este gata cand este frumos rumenita. Daca este numai galbena, se mai lasa cca 5 minute.

Placinta aceasta este buna si calda, si rece si cu si fara zahar si ca aperitiv si ca desert si la pachet.
De asemenea, are avantajul ca poate fi pastrata la rece , chiar congelata si incalzita la abur sau la microunde (intr-o punga, sa nu piarda apa) si te scoate din situatzii de pana de mancare.

No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: