Skip to content

Lapte de pasăre

Decembrie 5, 2009

Ingrediente:

  • 1 l lapte,
  • 6 oua,
  • zahar vanilat sau zahar si 1 baton de vanilie,
  • 1 lingurita faina (facultativ),
  • 1 lingura rom sau putina esenta de rom (facultativ)

Mod de preparare:

Se pune la fiert laptele cu 20-30 g zahar vanilat (sau zahar si vanilie). Se bat albusurile spuma, la care se adauga spre sfirsit 20 g zahar si un stropisor de sare. Cind laptele incepe sa fiarba, se lasa la foc mic, ca sa fiarba doar incet. Cu o lingura se ia din albusul spuma, se netezeste suprafata lasind-o sa fie totusi putin bombata, apoi se impinge incet albusul din lingura cu ajutorul unei lingurite in cratita cu laptele care fierbe usor.

Se formeaza astfel 3-4 oua din albus, nu mai multe ca sa aiba loc in cratita. Se tin max. 2 minute pe o parte, se intorc pe cealalta (daca reusesti, Catri a reusit), si se tin inca 2 minute. Se scot cu o lingura cu gauri, se lasa sa se scurga putin si se pun intr-o farfurie adinca, un castron etc. Se continua apoi pina terminam albusul (in vreo 3 rinduri). Pentru ca albusul sa ramina frumos crescut, trebuie sa se tina seama de doua lucruri: sa nu fiarba laptele prea tare cind se pune albusul si acesta sa nu se tina prea mult pe foc.

Separat se freaca cele 6 galbenusuri cu 30 g (sau mai mult, dupa gust) zahar vanilat (facultativ: si cu o lingurita de faina, daca vrei sa se ingroase sosul putin). Se toarna incet laptele (strecurat, ca sa nu fie resturi de albus) in sosul de galbenus (facultativ: se lasa sa dea citeva clocote, ca sa se lege – ingroase – putin). Cind crema s-a racorit se adauga putin rom (daca ai) si totul (lapte + galbenusuri) se toarna printre ouale de albus, in asa fel incit sa nu fie strivite. Se serveste rece.

No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: