Skip to content

Mîncare de carne cu diferite legume

Decembrie 5, 2009

Aceasta mancare se poate prepara cu urmatoarele legume:

– cartofi

– fasole verde

– varză dulce

– varză acră

– praz

– gogoşari

– ardei

– bame

– vinete

Mod de preparare:

Se taie carnea (cca 1 kg) în bucăţele (vei servi cîte 2 buc. la porţie). Se pune la fiert în apă (apa s-o acopere şi s-o depăşească cu 2 degete). După un timp (cca un sfert de oră) se adaugă ulei (1-2 linguri). Cînd a fiert pe jumătate (o încerci cu furculiţa), se adaugă 1 ceapă tăiată mic, ½ dintr-o căpăţînă de usturoi, vreo 2 roşii tăiate sau 1 lingură bulion şi leguma respectivă (cca 1 kg) tăiată (cantităţile date sînt aproximative). Facultativ: înainte de a introduce respectiva legumă în cratiţă, se poate rumeni puţin într-o tigaie în nişte ulei bine încins.  E gustos dacă se adaugă la toate mîncărurile şi un ardei tăiat mărunt.

Se lasă să fiarbă vreo oră. Se adaugă sare, piper, alte condimente după gust (de ex. chilli, curry, boia, nucşoară, busuioc, vegeta). Se lasă să mai fiarbă vreo oră. Din cînd în cînd se mai adaugă apă, cînd a scăzut prea mult. Se amestecă periodic. În ultimul sfert de oră de fiert se adaugă restul de usturoi tăiat. La urmă, mîncarea se poate da 15-20 minute la cuptor. Asta se poate face însă a doua zi, în loc de încălzirea mîncării.

Indicaţii în funcţie de leguma respectivă:

La mîncarea de vinete, acestea se taie cu coajă, se opăresc cu apă sărată, în care se lasă să stea 10 minute. Se scurg, se storc bine cu mîna şi se pun pe un şervet să se zvînte.

La mîncarea de cartofi, aceştia trebuie frecaţi cu puţină sare înainte de a fi puşi cubuleţe în cratiţă, pentru a nu se sfărîma.

La mîncarea de praz, acesta se adaugă mai tîrziu peste carne, căci fierbe f. repede şi dacă stă prea mult la foc se sfărîmă. Prazul trebuie rumenit înainte aşa cum am explicat mai sus. Se adaugă o lingură zahăr şi, după gust, măsline.

La mîncarea de varză dulce, aceasta se taie mărunt, se dă bine cu sare, se stoarce cu mîna, ca să iasă apa din ea. Se pune în cratiţă cînd carnea e pe jumătate fiartă.

La mîncarea de varză acră, aceasta se spală în apă rece, se taie mărunt şi se pune din timp în cratiţă pt. că fierbe mai greu decît cea dulce.

Reclame
No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: